Paardebloem Plantlore

Geschiedenis

Naamgeving

Officiële benaming :

Familie : Asteraceae/Compositae
Composieten
In deze familie bestaat de bloem van de plant uit kleine lintbloemen die dicht op elkaar een compositie vormen
Geslacht :Taraxacum
Soortnaam :officinale

Nederlandse benaming :
Paardebloem

Volksbenaming :

In onze

Pisbloem
Duidt op de urinedrijvende werking
Molsla
Wanneer paardebloemen in de buurt van een molshoop groeien, raken ze soms bedolven onder de aarde. Dit zorgt voor gebleekte bladeren, met gebrek aan bladgroen, die zeer smakelijk (zachtbitter) zijn.

Franse benaming :
Pissenlit
Verwijst net zoals de Nederlandse volksbenaming naar de urinedrijvende werking

Er bestaan binnen het Nederlands taalgebieden 86 geregistreerde volksnamen en dat is teveel om hier op te noemen. De belangrijkste zijn de namen hondstong of hondenbloem in het noorden van Nederland, maar dat is verwarrend want hondstong is ook de benaming voor een andere plantensoort. In het zuiden van Nederland en in Vlaanderen wordt de paardenbloem ook wel pisbloem genoemd, of nog vulgairder beddezeeker. Deze naam slaat kennelijk op het urineafdrijvend effect van de plant wanneer de bladeren gegeten worden. Ook in het Frans is de plant naar dit effect genoemd en heet hij pissenlit (lit betekent bed). Een minder gebruikelijke Franse naam is dent de lion, wat terug te vinden is in de Engelse naam dandelion. In Nederland wordt de vertaling hiervan, leeuwentand, gebruikt voor een andere op de paardenbloem gelijkend plantengeslacht. In het Duits weer niet, daar is de naam voor deze plant löwenzahn. Onduidelijk is waarom er zo’n brute vergelijking is gemaakt met de tanden van leeuwen. De lintbloemetjes zijn maar licht gekarteld en de bladrozetten zijn ook niet zo vervaarlijk. Maar blijkbaar zien wij met onze fantasie toch iets van leeuwentanden in deze rozetten.

In Nederland kreeg de plant in 1906 pas officieel de naam paardenbloem. Dat suggereert de voorkeur van paarden voor deze plant, alhoewel dat in de praktijk nergens duidelijk bevestigd wordt. Andere diersoorten als ganzen en konijnen zijn er veel meer verzot op.

Symboliek

Zondag
24 april 2022
=
Dag van de paardebloem

 

Signatuurleer

Kunst

Literatuur

Films en televisie

Fantasie en Magie