Venkel Plantlore

Venkel wordt bij ons eigenlijk vooral aanzien als een groente, aangezien bij ons vooral de knol verwerkt wordt. Het is een schermbloemige, waarvan de steel dus uitloopt in schermen met bloempjes. In vele streken zijn het vooral de bloempjes en zaden die genuttigd worden.

Geschiedenis

Geografisch

In de keuken van de Lage Landen wordt venkel eigenlijk niet zo vaak gebruikt, voornamelijk door zijn typische anijssmaak. In Zuid-Europa gebruiken ze ook veeleer de bloemetjes en de zaden dan de knol zelf. In de Griekse keken wordt bijna uitsluitend venkelzaad gebruikt en dan vooral in dranken zoals thee, soep of stroop.

Gebruik

De meeste planten die we tot de lustopwekkende rekenen hebben bepaalde eigenschappen zoals een oppeppende smaak, een kenmerkende geur of een ietwat kinky uiterlijk. Bij venkel zijn alle drie deze eigenschappen aanwezig, waardoor je het een superafrodisiacum zou kunnen noemen.

Tevens is de werking van venkel niet vluchtig, de smaak draagt lange tijd mee, en de geur bepaalt jouw omgeving voor een lange tijd.

Antidotum

De zaadjes werken als antidotum bij een steek van een schorpioen, en hebben ook een geoede werking bij maag-en darmproblemen.

Symboliek

Signatuurleer

Fantasie en Magie

Kunst

Literatuur

Films en televisie