Otter Wild
Geschiedenis
Leefwijze
De otter is zeer zeldzaam en strikt territoriaal, in één heel groot leefgebied zullen slechts enkele individuen leven.
Biotoop
Het grote potentiële leefgebied van de otter ligt in valleigebieden, waardoor deze streken zijn opgenomen in hun beschermingsmaatregelen.
Voeding
Is er nu veel vis, omdat er geen otters zijn, of komen er meer otters omdat er meer vis is.
Bedreigingen
- watervervuiling
- versnippering
- biotoopverlies
Bescherming
- macroniveau
- verbetering waterkwaliteit
- verbetering slib
- reservaten
- soortenbeschermingsprogramma
- bijlage IV habitatrichtlijn
Otters zijn erg territoriaal en hebben een enorm groot leefgebied. Iedere maatregel ter bescherming moet dus op macroniveau genomen worden, met name op landschapsschaal. Gezien de leefwijze van de otter, is het ook ontzettend belangrijk in te zetten op de verbetering van de waterkwaliteit en het beheer van de water-elementen, zoals het behoud van groene oevers enzoverder. Zo investeert men niet alleen in de voeding van de otter, beter water wordt levend water, maar ook in het algemeen leefgebied.
Er is momenteel al een zekere bescherming door het behoud van echte natuurreservaten en een effectief beheer van de waterwegen, zoals verwerkt in het stroomgebiedenbeheerplan.
Specifiek voor de otter wordt er in Vlaanderen een soortenbeschermingsprogramma opgemaakt door zowel het INBO als het ANB. Alle aspecten die hier in beschreven staan gaan vanaf het najaar 2021 in werking treden. Dit programma bevat een echt actieplan en een prioriteitenlijst naar de uitvoering ervan.
De otter is ook opgenomen in bijlage IV van de habitatrichtlijn wat inhoudt dat hij geniet van de strengste beschermingsregelgeving in het Soortenbesluit. Zowel de soort zelf als het leefgebied worden even als alle andere Natura-2000 soorten beschermd.
Sigma-plan
Het Sigma-plan is een aaneenschakeling van overstromingsgebieden binnen Vlaanderen langsheen de Schelde. Hierbij gaat men water meer plaats geven om zo leefgebieden te vergroten en te verbinden, maar dan ook met het oog om de mens te beschermen tegen wateroverlast.
Maatregelen
- ruimen van slib
- aanleg van foerageervijvers
- aanleg moeraszones
- herinrichting van oevers
- herstel van meanders
Meer info :
Bezoeken :
Vlaanderen
Broek de Naeyer
Smeetshof Bocholt
Tafelbos Lubbeek
Nederland
In Nederland is men al langer in het investeren in het leefgebied van de otter, waardoor men al boven de 350 exemplaren zit.