Otter Wild
Geschiedenis
Leefgebied
Vlaanderen
Broek de Naeyer
Smeetshof Bocholt
Tafelbos Lubbeek
Heel recent hebben we een aantal otters gespot langs de Moervaart en de Durme. Het wordt echt wel tijd om daar een actieplan voor op te stellen om te zorgen dat de otter in Vlaanderen verder kan uitbreiden. In Nederland heeft men dat al een tijd geleden gedaan. Ondertussen heeft men daar een populatie van 350 exemplaren.
In Vlaanderen is de otterpopulatie zwaar achteruitgegaan, om niet te zeggen verdwenen. De toenemende watervervuiling, het feit dat we geen biotopen meer hadden voor de otter maar ook de enorme versnippering hebben ertoe geleid dat de otter gewoon uit ons straatbeeld verdwenen is.
Otters zijn net zoals wolven territoriale dieren. Ze hebben een enorm groot leefgebied, zeker de mannetjes. Maatregelen ter bescherming van de otter kun je niet op microniveau nemen, het zijn maatregelen die we op landschapsschaal moeten uitvoeren. Daarnaast moeten we zorgen dat onze waterkwaliteit stukken beter wordt zodat de otter, die leeft van vis en zich verschuilt in oevers en oeverzones, zich verder kan uitbreiden.
Het feit dat de otter nu op verschillende plaatsen in Vlaanderen gespot is, is zeer positief. Dat betekent dat de omstandigheden stilletjes aan verbeteren en ertoe leiden dat de otter zich kan voortplanten. Maar we hebben toch nog wel een aantal problemen. De waterkwaliteit en zeker de kwaliteit van het waterslib is nog onvoldoende. We hebben ook te weinig plekken langs oevers, als een soort microreservaten waar de otter zich kan voortplanten, en we zitten met een enorme versnippering in Vlaanderen. Ik verwees er al naar in het wolvenverhaal, maar ook voor de otter is het zeer essentieel dat we daar werk van maken.
Minister, ik heb dan ook een aantal concrete vragen. U schreef in uw beleidsnota dat u werk zult maken van soortenbescherming van wolf, bever, lynx, otter en wilde kat. Er werd heel recent in de media aangekondigd dat u een soortenbeschermingsprogramma voor de otter zou opmaken. Tegen welke datum zal dit programma klaar zijn en in werking treden? Kunt u enige toelichting geven over hoe dat programma eruit zal zien onder andere op het vlak van middelen, beheer en handhaving?
Op hoeveel locaties werd de otter de voorbije zeven jaar waargenomen in Vlaanderen?
Hoeveel verkeersslachtoffers hebben we geregistreerd? Zullen die cijfers worden gebruikt om de verkeersinfrastructuur aan te passen door ontsnipperingsmaatregelen te nemen?
De versnippering is een van de grote knelpunten voor de otter. Op welke manier zult u specifieke aandacht aan deze soort besteden bij de opmaak en uitvoering van een Vlaams actieprogramma ontsnippering?
Een verdere verbetering van de ecologische kwaliteit van onze watersystemen is cruciaal voor de otter. Zult u in de volgende stroomgebiedbeheerplannen, die lopen van 2022 tot 2027, de nodige specifieke maatregelen nemen in de prioritaire leefgebieden van de otter om die soort, die toch ook zeer aaibaar is, een toekomst in Vlaanderen te geven? Indien ja, over welke maatregelen gaat het?
Plant u concrete acties op korte termijn, dus vooraleer het soortenbeschermingsprogramma in actie is, om het leefgebied van de otter te verbeteren? Zo ja, welke?