Pimpernel
Geschiedenis
16e eeuw
In de 16e eeuw kwamen verschillende epidemieën voor zoals de pest en cholera, waarbij pimpernel een belangrijk bestanddeel vormde voor de geneeskunde in het bestrijden van deze kwalen.
Naamgeving
Officiële benaming :
Familie : Rosaceae
Roosachtigen
Geslacht : Sanguisorba
Soortnaam : minor
klein
Nederlandse benaming :
Pimpernel
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | 40 cm. |
bloeitijdstip | 05-06 |
bloemkleur | rood-groene aren |
blad | groen/geveerd |
inhoud | |
geur | pittig/ komkommerachtig |
smaak | pikant/nootachtig/fris |
groeiwijze | overblijvend/winterhard rozet |
blad :
helder groen en samengesteld uit een 17-tal kleinere bladeren
groeiwijze :
een stevige lange penwortel waaruit een bladrozet ontstaat
Vindplaats
Oorspronkelijk te vinden in het Middellands-Zeegebied en dan voornamelijk langsheen bermen en droge weiden.
Standplaats
Pimpernel kan zowel in de zon als in de halfschaduw, zolang de bodem maar kalkhoudend en droog is.
Teelt
zaai :
Zaai pimpernel in het voorjaar tot de vroege zomer in rijen met een onderlinge afstand direct in de volle grond. Wanneer alles goed verloopt zaait pimpernel later op natuurlijke wijze, door de wind, zelf uit.
scheuren :
Oudere planten kan je zeer goed vermeerderen door ze te scheuren.
Onderhoud
De smaak van pimpernel verandert snel wanneer de generatieve periode er aankomt, Verwijder dus bloemen en bloemstengels tijdig.
Oogst
Oogst de bladeren van de lente tot begin winter en gebruikt ze steeds vers.
Bewaren
Aangezien pimpernel al zijn goed eigenschappen verliest bij drogen, is de enige vorm van bewaren de bladeren vers in te vriezen. Mengen met andere kruiden en bewaren in zout kan de smaak goed vasthouden, eveneens kan je pimpernel toevoegen aan olie of azijn.
Gebruik
uitwendig
inhoud
- looistoffen
inwendig
- hartversterkend
- spijsverteringsbevorderend
- bloedzuiverend
Keuken
Verdeel de fijngehakte bladeren pas op het laatst over het gerecht, aangezien verhitting alle smaak doet verloren gaan. Deze smaak met tinten van noot, pikant kruidachtig tot zelfs een verse komkommer geeft een apart aroma aan vele aardappel-en visgerechten. Ook bij salades en broodbeleg kan pimpernel een fijne toevoeging zijn.
Pimpernel is een belangrijk bestanddeel van de Frankfurter groene saus. De recepten kunnen variëren doorheen de tijd, maar pimpernel komt er vaak in voor.
Geneeskracht
Pimpernel wordt momenteel nog zelden toegepast in de kruidengeneeskunde, dit terwijl het in de periode van de pest en cholera een belangrijk bestanddeel van medicijnen vormde.
aandoening | behandeling |
---|---|
Verwante soorten
Grote pimpernel
Sanguisorba officinalis is de grote broer van pimpernel en wordt ongeveer een meter. In het verleden werd de grote pimpernel gebruikt voor zijn looistoffen die bloedstelpend werken. In de huidige kruidengeneeskunde wordt hij vaker toegepast in gorgeldranken en tegen spataderen.