Bramen

Eigenlijk kunnen we een braam aanschouwen als een van de gemakkelijkste kleinfruit soorten die we kunnen houden. De snoei is beperkt en het zijn eveneens sterke planten die weinig last hebben van ziektes of plagen. De ruimte die deze plant inneemt en de gevaarlijke stekels zijn voor vele mensen dan weer en reden om hem niet aan te planten. Wanneer men de juiste variëteiten kiest en de ideale standplaats neemt, kan men echter alleen maar voordeel hebben aan dit kleinfruit. De hoge prijs die men in de winkel betaalt voor een bakje bramen is voor velen een extra motivatie om tot aankoop van een plant over te gaan.

Kenmerken

Standplaats

Bramen niet helemaal niet kieskeurig, en het voornaamste is dat ze veel plaats moeten hebben ongeacht op welke ondergrond ze groeien. Van nature uit groeien bramen in de bossen of aan de boskant, maar in de tuin plaats je ze best in de zon. 

Onderhoud

Snoeitips

  • Snoei in de herfst alle takken weg die dit jaar vrucht droegen
  • Bramen dragen vrucht op 1-jarig hout, dus de nieuwe scheuten laten we staan
Ziekten

Bramen zijn planten waarbij weinig ziekten voorkomen, en met beperkte ingrepen kunnen we ook deze helemaal wegwerken.

  • Tijdens een natte zomer kan vruchtrot ontstaan
  • Pluk zoveel mogelijk voor regenachtig weer en zorg voor een open groeiwijze waarbij verluchting ontstaat
 
 

Tuinontwerp

Fruithaag :
Omwille van hun sterke groei kan je bramen goed als fruithaag gebruiken. Op een leisysteem kan je de brede groei van 4 meter herleiden tot een 60 cm. 

Bramenkubus :
Wil je bramen laten groeien zonder al te veel onderhoud, maar toch op een strakke manier, dan is een bramenkubus een ideale groeiwijze. Creëer een kubus van 1 kubieke meter  met houten palen en plaats de plant in het midden. 

Aanleg

We kunnen bramen perfect leiden, zodat hun vruchten veel makkelijker geoogst kunnen worden, en we deze veel beter kunnen beschermen tegen vogelvraat. een schutting, omheining of draden langs een muur volstaan voldoende om de stengels ondersteuning te geven. Al dit werk is echter overbodig wanneer we voldoende planten staan hebben en er geen probleem mee hebben dat andere tuinbewoners zoals vogels eveneens mee eten. Een braam heeft door zijn vele stekels reeds een afweersysteem klaar waardoor de bramen pas de moeite waard gaan zijn, wanneer deze voldoende rijp zijn. Het is alleen een kwestie om erbij de oogst vlugger bij te zijn dan onze gevleugelde vrienden. 

  • goed waterdoorlatende niet zure grond
  • voor een goede rijping (zuur of zoet) is de volle middagzon belangrijk

Bramen kan je planten van november tot mei, zolang de groei nog niet te sterk hervat is en de bodem goed vochtig is.