Vlinderstruik

Kenmerken

bloem : De bloemen van een vlinderstruik zijn speciaal ontworpen om vele insecten, voornamelijk vlinders aan te trekken. Ze bevatten zeer veel nectar die vanaf de middag op een warme dag een grote aantrekkingskracht uitoefent op de zoetebekken.

Een onbestoven bloem bezit een geel hartje en wordt hierdoor goed waargenomen door insecten. Na bestuiving wordt het rood en dit is een minder opvallende kleur bij door hun ogen.

Groeiwijze

Vanaf juni zal deze struik in bloei treden, en daarbij vele insecten aantrekken.

Fauna

  • vlinder
  • zweefvlieg
  • hommel
  • bij

Geliefd of gevreesd

Eigenlijk past een buddleja niet in een ecologische tuin, omwille van zijn invasieve groei. Momenteel zijn vele bedrijven cultivars aan het ontwikkelen die geen zaadvorming hebben. Deze vorm van intensieve veredeling past dan weer ook niet helemaal in de ecologische filosofie. Op zich kan je wel moeilijk stellen dat een vlinderstruik geen impact heeft op de voeding van onze insecten en is het inderdaad leuk om allerlei insecten op deze struik te zien rondfladderen. Echter heft dit alles zijn nadelen niet op en is deze plant vooral gevreesd en te mijden in onze tuinen.

Het is je wellicht al opgevallen in de tuin of op straat: de vlinderstruik staat in bloei. Deze struik is populair in tuinen, maar komt tegenwoordig ook verwilderd voor in Nederland. De bloemen van de vlinderstruik zijn speciaal ontworpen om insecten aan te trekken. Een onbestoven bloem heeft een geel hartje, en is daarmee goed zichtbaar. Na bestuiving wordt het hartje rood, een kleur die minder goed wordt waargenomen door insecten. Aan het eind van de ochtend, op een zonnige dag, heb je de meeste kans veel vlinders te zien op de vlinderstruik. Ook hommels, bijen en zweefvliegen genieten van de grote hoeveelheid nectar die de vlinderstruik levert.