Selder
Geschiedenis
Naamgeving
Selderij
Apium graveolens
Familie Schermbloemigen : Apiaceae
Selderij:
Apium :
Apium is afkomstig van het woord Apion dat dan weer afgeleid is van pioon wat glanzend betekent en dan verwijst naar de glanzende bladeren.
graveolens :
Graveolens betekent sterk geurend
Kenmerken
kenmerken | |
---|---|
hoogte | |
bloeistijdstip | enkel bij meerjarige teelt |
bloemkleur | witte bloemschermen |
blad | diepgroen,sterk ingesneden |
inhoud | etherische olie, vitamines |
geur | |
smaak | |
groeiwijze | meestal éénjarig, maar kan meerjarig |
Vindplaats
De wilde selder is afkomstig uit het Middellands-Zeegebied en is in zijn oorspronkelijke vorm alleen nog aan de Europese kusten terug te vinden.
Standplaats
Selder heeft behoefte aan een zonnige plaats die niet mag uitdrogen en veel voeding bevat. Hoe meer zonlicht, hoe uitgesprokener het aroma en de smaak zal worden.
Nabuurschap
Selderij is een goede buur voor kool, stok-en stambonen waarbij door de geur rupsen gaan wegblijven.
Aanleg
Bij bladselderij is een afstand van 10 tot 15 centimeter genoeg.
Teelt
Snelle oogst is mogelijk bij voorzagen binnenshuis om vervolgens de verspeende zaailingen in mei in de vollerend uit te planten.
Onderhoud
Hou de grond rondom de planten steeds goed onkruidvrij en bewerk hem los. In de zomer dient er voldoende begoten worden, maar losharken en een mulchlaag kan al veel verhelpen.
Oogst
De bladeren kunnen steeds vers geplukt en gebruikt worden vanaf augustus. De knollen moeten in de herfst uit de grond gehaald worden.
Bewaren
Gedroogde en ingevroren selderij behoudt zeer goed zijn geur en smaak.
Celery row,
develops the jaw
Celery stewed,
is more likely
chewed
Gebruik
Uitwendig
Kenmerken
Inwendig
- anti-reuma
- bloedzuiverend
- urineafdrijvend
Keuken
Selderblaadjes kunnen vers of ingevroren gebruikt worden voor sausen, soep of roerbakgerechten. Selder in al zijn vormen is een echte soepgroente en is onontbeerlijk mij de late wintersoepen. Bleekselderij smaakt rauw heerlijk als aperitiefhappje of in een slaatje, terwijl knolselder beter gebakken of gefrituurd wordt.
Kruidenslaatje
4 personen
50 gram bladselder
100 gram kervel
100 gram waterkers
4 bosjes bieslook en basilicum
8 bosjes peterselie
2 bakjes tuinkers
Was, droog en snij alles voldoende zodat er geen blaadjes meer aan de stelen hangen. Maak een vinaigrette van 100 gram fijngehakte rode ui met 2 lepels wijnazijn en 3 lepels olie gekruid met zou en peper.
Vermeng alle kruiden goed, dresseer ze met de vinaigrette en geniet van uw kruidenslaatje.
Geneeskracht
De bladeren van Selder bevatten een etherische olie die sterk urine-afdrijvend en bloedzuiverend werkt. Dit betekent dan wel dat zeker nierpatiënten eerst de huisarts moeten raadplegen alvorens aan zelfbehandeling met selder te doen.
Alle keldersoorten hebben een anti-reumatische werking en kunnen zonder bijwerkingen bij reuma gebruikt worden.
Selderijthee
Laat 2 eetlepels Selderblad verhitten in 250ml water, zeef en drink het op.
Soorten
Bleekselderij
Apium graveolens var. dulce
Knolselderij
Apium graveolens var. rapaceum