Rozen

Kenmerken

  • sterk aromatisch

Aroma

Het aroma van een roos is een van de bekendste geuren die we vaak ons leven lang zullen herrineren. De roos is een lid van de familie Rosea, waaronder zich ook vele fruitsoorten bevinden. De geur van een roos wordt in onze hersennen nog altijd aanzien als iets eetbaars. Vroeger in de middeleeuwen, maar nu nog steeds bij vele diersoorten,was het zo dat mannen op vrijersvoeten de andere partij moesten overtuigen door het aanbieden van voedsel. Eigenlijk is het afgeven van een roos aan een geliefde, niets meer is dan het verkrijgen van liefde door voeding, waarbij de roos een alternatief is voor het eten.

 
 

Onderhoud

Rozen die gedeadhead worden, oftewel het verwijderen van uitgebloeide knoppen kunnen tot 6 weken lang in bloei blijven.

Vermeerderen

Stekken

Werkmethode

  1. Knip enkele sterke twijgen van een 30-tal cm. onder een oog af. Snij bovenaan schuin boven een oog af.
  2. Verwijder alle bladeren, bloemen, knoppen en bottels
  3. Graaf een sleuf een 10-tal diep op een schaduwplaats
  4. Bedek de bodem met een zo licht mogelijk aanwezige grondsoort (let op te grote verstoring)
  5. Plaats de stekken licht in de grond met een tussenfstand van 10 cm.
  6. Vul de grond weer aan, en behoud deze de eerste weken vochtig
  7. De bewortelde stekken kan men volgend voorjaar uitplanten.