Blauwe bes
De blauwe bes wordt de laatste tijd enorm geprezen, zelfs in die mate als zijnde het een soort 'superfood' zou zijn. Het is zeker en vast een gezonde bes, maar sta me toe dat de reputatie vooral een marketingstunt is, om hem te introduceren. Vele andere inheems geteelde fruit en zelfs groenten bevatten veel meer vit.C en de zogenoemde andere anti-oxidanten.
Blauwe bes
uitheems tuinplant
3 X groter dan myrtille
wit vlees
zoete smaak
Myrtille
inheems wilde plant
laagblijvend
rood vlees
rijk aan tanine
kenmerken
- tot 3 m. hoog
- gelijkt sterk op myrtille
- slecht bewaarbaar
Oogst
Tracht bij het plukken van bosbessen steeds de aanraking tot een minimum te behouden, aangezien deze vruchten zeer gevoelig zijn voor pletschade.k
Bewaren
Blauwe bosbessen zijn slechts enkele dagen bewaarbaar, maar dit kan dan weer enkele dagen extra verlengd worden. Breng ze hiervoor al roerend een 30 seconden in kokend water. Droog ze hierna goed af, en bewaar ze verder in de koelkast.
Gebruik
uitwendig
inhoud
- vitamine C
- Vitamine B1
- Luteïne
- Vezels
- Kalium
- Betacaroteen
- Fructose
inwendig
Vitaminen :
In blauwe bes zit vooral vit.C, dat instaat tot verhoging van de weerstand. Echter is gehalte (12mg/100gram), veel minder dan bijvoorbeeld paprika (150mg/100gr) en aardbei (60mg/100gr). Ook vit.B1 is sterk aanwezig en zorgt voor een energieboost.
Bètacaroteen :
Bètacaroteen ondersteunt het lichaam met de aanmaak van vit.A, die dan op zijn beurt een positieve werking heeft op de weerstand, ogen en groei. Ook beschermt vit.A de huid tegen uv-schade.
Luteïne :
Luteïne wordt ingedeeld bij de antoxidanten, maar wordt meestal met het E-nummer E161b aangeduid.
Vezels :
Deze zijn ontzettend belangrijk omdat ze bijdragen tot een vlotte spijsvertering en een verzadigingsgevoel.
Kalium :
Dit mineraal regelt de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium komt in hogere mate voor bij verse vruchten.
Fructose :
Fructose is een natuurlijke vruchtensuiker.