Venkel

Geschiedenis

Naamgeving

Kenmerken

kenmerken
hoogte tot 2 meter
bloeitijdstip zomer
bloemkleur bloemschermen
blad fijn vertakt
inhoud hoog gehalte etherische olie
geur anijsachtig
smaak anijsachtig
groeiwijze tweejarig/meerjarig

Vindplaats

In het wild is venkel te vinden van het Middellandse-Zeegebied tot Voor-Azië. 

Standplaats

Dit kruid staat heel graag zonnig en warm op een voeding-en kalkrijke grond die diep doordringbaar is door de lange penwortel.

Teelt

Met venkel als kruid wordt de overblijvende tweejarige plant bedoelt Deze zaai je in het late voorjaar in de volle grond in een windstille plaats uit. Verspeen en dun de planten waarbij je rekening houdt met de forse groei groei. Hou het zaad steeds vochtig zodat het niet kan uitdrogen tot aan het ontkiemen. Na enkele jaren zal venkel zich vanzelf doorheen uw tuin uitzaaien.

Onderhoud

Net voordat de eerste vorst aanbreekt kan je de stengels een 10-tal cm. boven de grond afknippen en de plant met stro beschermen tegen de kou.

Oogst

Pluk de jonge blaadjes zoals ze aan de plant blijven komen. Vanaf dat de bloemschermen bruin verkleuren snij je de schermen met zaden af. De rijpheid van de zaden kan je ook opmerken wanneer ze grijze strepen hebben. Dit betekent echter niet dat ze volledig rijp en droog zijn, laat ze dus nog enige tijd in de schermen omkeer omhoog hangen tot ze vanzelf loslaten.

Bewaren

Gebruik de jonge verse blaadjes zo snel mogelijk bij gerechten. De zaden kan wanneer ze goed gedroogd zijn geruime tijd in een afsluitbaar potje bewaren.

Gebruik

uitwendig

kenmerken

  • aangename milde smaak

inwendig

  • maag/darmklachten
  • astma/hoest

Venkelolie kan bij gebruik allergische reacties uitlokken bij de huid en slijmvliezen. Omwille van dit risico wordt het afgeraden bij zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Keuken

Zowel de zaden als het blad geven smaak aan sausen en salades. Ook bij visgerechten geeft venkel smaak maar zorgt het er ook voor dat deze beter verteert worden. De zaden worden vanwege hun milde smaak ook gebruikt bij gebak, brood en likeur. 

Geneeskracht

Voornamelijk de zaden worden gebruikt voor hun geneeskracht en dan vooral verwerkt tot thee. Deze thee kan ook door kinderen ingenomen worden vanwege zijn aangename milde smaak.

Aandoening Behandeling
maag/darmklachten thee
buikkrampen/opgeblazen gevoel thee
astma/kinkhoest thee

Hoest en maagklachten

Voor 250 ml thee neem je 1 eetlepel fijngewreven venkelzaden en laat deze 10 minuten koken.  Zeef het geheel en drink dit infuus meermaals per dag zo heet mogelijk bij hoest. Bij maag klachten kan je wachten tot het geheel lauw geworden is.  

Verzorging

Bij een droge gezichtshuid kan je venkelthee laten stomen, waardoor de poriën geopend worden. Bijgevolg kan de etherische olie des te meer opgenomen worden en inwerken.