Kleinfruit
Kleinfruit, ook wel zachtfruit genoemd zijn struiken of klimplanten en kunnen hierdoor ook in kleinere tuinen gebruikt worden. Bepaalde soorten zoals bramen of druiven kunnen langs een draad geleid worden, andere zoals bijvoorbeeld aardbeien mogen dan weer in een pot op het terras gezet worden. De oogst van deze fruitsoorten vindt meestal plaats in augustus of september, afhankelijk van de soort en de snoei.
When its dark and blue, its good fore you.
When its yellow or white, it aint right.
When its red; there is a little chance off death.
Snoeiwijze
De verschillende snoeimethoden worden per soort duidelijker uitgelegd aangezien dit ernstig kan verschillen. Begin echter bij kleinfruit steeds alle dode en tegen elkaar schurende takken te verwijderen alsook de zijscheuten die buiten de groeizone naar boven schieten. Hierna gaat men reeds vaststellen dat er al meer licht binnenin valt en dat onnodig energieverlies beperkt wordt. Men verkrijgt ook een beter zich op de groeiwijze van de struik, waardoor verdere snoei speciefiek per soort makkelijker toe te passen wordt.
Wanneer men kleinfruit niet zou snoeien, blijft deze steeds vrucht dragen, maar de opbrengst gaat ieder jaar achteruitgaan. Door de groei, soms worden ze wel 3 meter hoog, zal het plukken eveneens moeilijker worden. Beperk echter een te drastische snoei, want hieruit ontstaan vaak opschietende scheuten die geen vrucht gaan dragen.
Plagen
Drosophila / Suzuki
Sinds 2012 hebben fruitteler in België er een nieuwe vijand bij, namelijk de Suzuki-fruitvlieg. Deze fruitvlieg brengt meer schade aan dan de gewone fruitvlieg aangezien deze rijpend fruit aanvalt dat nog niet aan het rotten is. Vooral zacht fruit maar ook kersen zijn een geliefd doelwit . Het verschil zit hem in een ander bouw van legbuis, waarbij de Japanse beter door een hardere vrucht kan boren. Aangezien bestrijding in het rijpingsstadium niet mogelijk is, wordt er volop uitgekeken hoe de plaag met predatie kan onderdrukt worden.