Knoflook
Geschiedenis
Knoflook was en blijft een zeer belangrijk keukenkruid, maar heeft door overmatig gebruik van niet geheel gelogen medicinale krachten wel een slechte naam gekregen. Ook omwille van het feit dat het geen geheim is, wanneer men look heeft gegeten zorgt het zelden voor een aangename sfeer bij tafelgenoten.
Kenmerken
kenmerken | Prijs |
---|---|
hoogte | 60 cm |
bloeitijdstip | midden zomer |
bloemkleur | wit |
inhoud | alliine, vit A en vit C |
geur | typische lookgeur |
Vindplaats
Oorspronkelijk komt knoflook uit Midden-Azië; maar sinds duizenden jaren is hij op de ganse wereld te vinden.
Standplaats
Plant knoflook steeds op een zonnige, warme plaats met een losse en voedingsrijk bodem die goed waterdoorlatend is.
Teelt
Knoflook is een bolgewas bestaande uit talrijke zijbolletjes beter bekend als teentjes. Midden in de zomer verschijnen de hoge bloeistengels, gekend zoals ander Alliums, met een scherm van witte steriele bloempjes. Rondom de bloembodem ontwikkelen zich in plaats van zaden kleine broedbollen, die het jaar daarop, net als de zijbollen voor vermeerdering kunnen zorgen. In onze streken is knoflook niet meerjarig en moeten de bollen ieder jaar herplant worden.
Onderhoud
Oogst
De knoflookbollen die in de herfst geplant zijn kunnen reeds in het voorjaar geoogst worden, terwijl diegene die we in het voorjaar planten pas in de herfst oogstbaar zijn. Haal de bollen pas uit de grond wanneer het loof verdroogd en geel geworden is.
Bewaren
Wanneer de bollen schoongemaakt zijn kunnen we laten drogen door ze op te hangen op een luchtige, droge en vorstvrije plaats. Knoflookbollen zijn een hele winter bewaarbaar. De bloemen zijn erg decoratief maar zijn behalve vermeerdering niet bruikbaar.
Gebruik
Knoflook kan in bijna alle gangen gebruikt worden, enkel bij een nagerecht of dessert zal het geen ingrediënt zijn.
uitwendig
- schimmeldodend
inhoud
inwendig
- antibacterieel
- antiviraal
- immuunsysteem-versterkend
- desinfecterend
- antiseptisch
- bloeddrukverlagend
Keuken
Knoflook geeft smaak en geur aan groentegerechten, soep of sauzen.
Knoflookgeur + remedie
De typische geur na een maaltijd met knoflook is te danken aan vluchtige stoffen ( allyloxide) die in de plantencellen aanwezig zijn. Deze stoffen worden niet in de spijsvertering opgenomen en verlaten ins lichaam dan ook langs de longen. Dit betekent enerzijds een goede antibacteriële werking en een longzuiverende functie maar anderzijds ook een aroma dat niet door iedereen gewenst is. Je kan verwachten dat eens goed de tanden poetsen of water drinken enig effect heeft maar niets is minder waar.
Er zijn echter wel enkele zaken die de specifieke knoflookgeur kunnen beperken. Het allerbest werk het eten van een appel, maar ook het drinken van citroensap, munt the, groene thee. Ook het gebruik van peterselie of spinazie in de bereiding zelf kunnen de verspreiding van de lookgeur minimaliseren.
Geneeskracht
Behalve etherische oliën bevat knoflook ook alliïne, dat een sterk antibiotische werking heeft. De werking is desinfecterend, verlaagt de bloeddruk en bevordert de doorbloeding. Om zijn bloedverdunnende werking wordt het gebruik aan zwangere vrouwen afgeraden meer dan 3 teentjes per dag te eten. Wens je je immuunsysteem te versterken zodat je minder snel ziek wordt, dan kan je iedere dag een teentje knoflook eten, de bijkomende ademgeur moet je er dan ook wel bijnemen.
Knoflook verlaagt ook het cholesterolgehalte, helpt bij winderigheid en om om spijsverteringsklachten te voorkomen kan je iedere morgend volgend knoflookmelk op een nuchtere maag drinken.
Knoflookmelk : Pers 3 teentjes in 250ml melk, laat alles koken en zeef
Mensen met acne klachten kunnen plaatselijk inwrijven met opgesneden teentjes.