Citroengras

Geschiedenis

Naamgeving

Officiële benaming :
Familie : Poaceae
Grassenfamilie
Geslacht : Cymbopogon
Soortnaam : citratus

Nederlandse naam :
Citroengras

Kenmerken

kenmerken
hoogte 1,8m
bloeitijdstip
bloemkleur
bald grashalmen
inhoud citroenolie
geur citroen
smaak citroenfris/pikant
groeiwijze potplant
extra ook kamerplant

Vindplaats

Citroengras heeft zijn wieg in India, van waaruit het snel emigreerde naar Midden-Amerika en tropisch Afrika. Momenteel is citroengras in het wild niet meer te vinden. 

Standplaats

Plaats een pot met citroengras steeds in de zon of halfschaduw. Vanwege zijn sterke groei moet de aarde wel goed vochtig en voedingsrijk zijn. Tijdens goede zomers kan je het ook in de volle grond zetten, zolang het maar voor de vorst weer binnen kan.

Teelt

Citroengras is een echte warmtebehoevende plant en kan  ook in de volle grond zolang er maar voldoende vocht en voeding is. De plant vormt makkelijk meerdere stengels en het zijn deze bossen die je kan scheuren om nieuwe planten te verkrijgen.

Afgeknipte stengeldelen kan je ook in een glas water laten bewortelen, zodat je ze kan uitplanten in potgrond.

Onderhoud

Behalve veel voeden en water geven is er geen extra onderhoud nodig.

Oogst

Doordat citroengras zo sterk groeit kan je zoveel oogsten wanneer je maar wilt.

Bewaren

Dit kruid laat zich makkelijk drogen en invriezen, van het merg wordt soms poeder of pasta gemaakt.

Gebruik

uitwendig

  • licht pijnstillend

kenmerken

inwendig

  • rustgevend
  • urinedrijvend
  • spijsvertering

Keuken

In de Aziatische keuken is citroengras onontbeerlijk, het frisse aroma past perfect bij vis, chutneys, fruitsalades en zelfs bij compote. Citroengras kan ook zoals een laurierblad gewoon meegekookt worden om zijn smaken af te geven.

Industrieel verkregen citroenolie wordt ook gebruikt om zoete gerechten een frisse smaak mee te geven.

Geneeskracht

Het gebruik van citroengras in de maaltijd of als thee werkt rustgevend en zal ook vochtafrdijvend werken.

Verzorging 

De citroenolie kan gebruikt worden bij het vervaardigen van zeep.